Live Smart

Politika privatnosti

Objavljeno: 15.10.2019.
Primjenjuje se od: 15.10.2019.
 

VODITELJ OBRADE PODATAKA

Platforma „ZnamNekog“ je u vlasništvu tvrtke Moj asistent j.d.o.o., Ivane Brlić Mažuranić 18, 10090 Zagreb, OIB 11217926029 (u daljnjem tekstu: platforma „ZnamNekog“)
 
Platforma „ZnamNekog“ veliku pažnju posvećuje zaštiti osobnih podataka, a ova Politika privatnosti opisuje i uređuje na koji način tvrtka Moj asistent j.d.o.o. postupa s Vašim podatcima prilikom korištenja naših usluga.
 

1. UVOD

Ova Politika privatnosti opisuje kako će tvrtka Moj asistent j.d.o.o. prikupljati, koristiti i održavati Vaše osobne podatke. Također, u ovom dokumentu ćemo objasniti sva Vaša zakonska prava da kontrolirate našu upotrebu tih podataka.
 
Koristeći platformu „ZnamNekog“, potvrđujete da ste pročitali i razumjeli ovu Politiku privatnosti i naše Uvjete i pravila korištenja (zajedno ovdje navedeno kao "Ugovor"). Ovim ugovorom uređuje se uporaba platforme „ZnamNekog“. Mi se obvezujemo prikupljati, koristiti i održavati informacije u skladu s ovim ugovorom.
 

2. OPĆI UVJETI

U ovom dokumentu (politici privatnosti):
 
- Tvrtka Moj asistent j.d.o.o. može se nazivati kao „ZnamNekog“ „platforma“ „mi“ „nas“ „naše“
 
- Pružatelja usluga nazivamo „stručnjak“, dok naručioca usluge nazivamo „klijent“, a zajednički ih možemo nazivati kao „korisnike“
 
- Platformu „ZnamNekog“ koju nudimo na web stranici www.znamnekog.hr , te Android i IOS platformama, zajednički nazivamo „platforma ZnamNekog“
 
- Ova Politika privatnosti uključena je i smatra se dijelom Uvjeta i pravila korištenja koji se također nalaze na platformi „ZnamNekog“
 

3. UREDBA O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA (GDPR)

Uredba/zakon o zaštiti podataka u Europskoj Uniji (Hrvatskoj) sadrži niz "zakonitih osnova", što je pravna osnova za organizacije poput nas da na prvom mjestu imaju Vaše osobne podatke. Vodili smo računa kako bi osigurali zakonitu osnovu za korištenje svih korisničkih podataka. Naše zakonske osnove uključuju:
 
Provođenje ugovora koje imamo s Vama: u određenim okolnostima potrebni su nam Vaši osobni podaci kako bi bili u skladu s našom ugovornom obvezom za pružanje pristupa platformi „ZnamNekog“. Na primjer, ako ste klijent koji traži stručnjaka za obavljanje usluge/posla/zadatka u Vašem domu, trebamo Vašu adresu kako bismo mogli prenijeti zahtjev stručnjaku koji se nalazi u približnom području.
 
Pravna usklađenost: ponekad zakon nalaže da moramo prikupljati i koristiti Vaše podatke. Na primjer, možemo proslijediti policiji ili nadležnim državnim organima detalje ljudi koji su uključeni u prijevaru ili druge kriminalne aktivnosti.
 
Legitimni interesi: ovo je tehnički pojam u zakonu o zaštiti podataka što u stvari znači da imamo dobar i pošten razlog za korištenje Vaših podataka i to činimo na načine koji ne utječu na Vaše interese i prava. Na primjer, poslat ćemo Vam promotivna priopćenja o našoj usluzi, u skladu s Vašim zakonskim pravima za isključivanje. Također analiziramo kako korisnici komuniciraju s platformom „ZnamNekog“, kako bi bolje razumjeli koji elementi funkcioniraju dobro, a koji loše. To nam omogućuje razvijanje i poboljšanje kvalitete online iskustva koje nudimo svim našim korisnicima.
 

4. PODATCI KOJE PRIKUPLJAMO

a) Osobni podatci
 
Platforma „ZnamNekog“ može prikupljati određene podatke i informacije kao što su:
 
- Vaše ime i prezime 
- Adresa
- Telefonski (kontakt) broj 
- Mail adresa 
- Približan zemljopisni položaj Vašeg računala ili mobilnog uređaja
- IP adresa
- Datum i vrijeme registracije
- Podaci o naručenim uslugama putem platforme
 
te u slučaju ako korisnik platformu koristi kao stručnjak, platforma dodatno može prikupljati podatke o pravnoj osobi/poslovnom subjektu, kao što su:
 
- Ime poslovnog subjekta
- Sjedište poslovnog subjekta (grad, adresa, poštanski broj)
- Kontakt broj poslovnog subjekta
- OIB (osobni identifikacijski broj) poslovnog subjekta
 
Neke od ovih podataka ste obavezni unijeti kada se registrirate na platformu kao Klijent ili Stručnjak, jer su nam neki (ili svi) od ovih podataka i informacija nužni kako bismo omogućili nesmetano korištenje i rad platforme „ZnamNekog“. U trenutku registracije korisničkog računa i komunikacijom koja se prenosi putem naše web stranice i/ili mobilnih aplikacija, DAJETE IZRIČITI PRISTANAK DA PLATFORMA „ZnamNekog“ MOŽE PRIKUPLJATI I OBRAĐIVATI VAŠE OSOBNE PODATKE U SVE SVRHE NAVEDENE U OVOM UGOVORU.
 
b) Podatci o kolačićima
 
Koristimo kolačiće kako bi npr. upravljali sesijama korisnika, pohranili Vaš odabir jezika ili Vam dostavili odgovarajuće oglase. Kolačići su male tekstualne datoteke koje web-poslužitelj prenosi na tvrdi disk Vašeg uređaja. Kolačići se mogu koristiti za prikupljanje datuma i vremena Vašeg posjeta, povijesti pregledavanja, Vaših postavki i korisničkog imena. Možete postaviti svoj preglednik da odbije sve ili neke kolačiće ili da Vas upozori kad web-mjesta postavljaju ili pristupaju kolačićima. Ako onemogućite ili odbijete kolačiće, imajte na umu da neki dijelovi naših usluga/platforme mogu postati nedostupni ili neće funkcionirati ispravno. Za više informacija o kolačićima, molimo pogledajte „Politiku kolačića“ koja se također nalazi u sklopu platforme „ZnamNekog“
 
c) Podatci o uređaju pomoću kojeg koristite platformu
 
Kada posjetite platformu „ZnamNekog“, platforma automatski može prikupiti određene podatke, uključujući, ali ne ograničavajući se na vrstu računala ili mobilnog uređaja koji upotrebljavate, jedinstveni ID uređaja Vašeg mobilnog uređaja, IP adresu Vašeg računala ili mobilnog uređaja, Vaš operativni sustav koji koristite, vrstu internetskog preglednika koji upotrebljavate i informacije o načinu na koji upotrebljavate platformu „ZnamNekog“. Ove informacije možemo koristiti kako bi pratili iz koje regije korisnici koriste našu platformu ili iz sigurnosnih i prevencijskih razloga.
 
d) Podatci potrebni za potvrdu identiteta
 
Možemo prikupljati osobne podatke, kao što su Vaš datum rođenja, Vaš OIB i adresu, kako bi potvrdili Vaš identitet.
 
e) Podatci o lokaciji
 
Prilikom posjete ili korištenja platforme „ZnamNekog“ možemo koristiti GPS ili sličnu tehnologiju kako bi olakšali komunikaciju između korisnika platforme.
 
f) Javni podatci
 
Vaš profil na platformi „ZnamNekog“ se sastoji od informacija o Vama, a može sadržavati osobne podatke, fotografije, prethodno radno iskustvo i obavljene poslove/zadatke, vještine, tarife (cijene), povratne informacije/recenzije i druge informacije, uključujući Vaše korisničko ime. Informacije o Vašem profilu mogu biti vidljive svim korisnicima i javnosti, ovisno o odabiru privatnosti koje unesete u svoj profil. Ukoliko odlučite zatražiti uslugu (kao Klijent) ili obavljati zadatke (kao Stručnjak) preko platforme „ZnamNekog“, ovaj sadržaj bit će jasno vidljiv prema pravilima platforme „ZnamNekog“.
 

5. ZAŠTO NAM TREBAJU VAŠI PODATCI I KAKO IH KORISTIMO

Platforma „ZnamNekog“ koristi osobne podatke za sljedeće svrhe:
 
- Kako bi stavili na raspolaganje platformu „ZnamNekog“. Koristimo Vaše podatke kako bi Vas povezali s drugim korisnicima, te Vam omogućili objavljivanje, dogovaranje i dovršavanje usluga/poslova/zadataka
 
- Kako bi onemogućili moguće prijevare, u skladu s našim uvjerenjima i željama da pružimo sigurno okruženje za provođenje usluga/poslova/zadataka između korisnika platforme
 
- Kako bi mogli provesti identifikaciju, provjeru autentičnosti, te pozadinske provjere korisnika, sve u cilju poboljšanja sigurnosti naših korisnika
 
- Kako bi analizirali rad i korištenje platforme „ZnamNekog“, u cilju unaprjeđenja kvalitete usluge, te za rast našeg poslovanja
 
- Kako bi kontaktirali i dostavili Vam (putem mail adrese, SMS poruka, „push notifikacija“, ili na neki drugi način) obavijesti vezane za korištenje platforme (kao npr. „Kada usluga/posao/zadatak započinje ili završava“), promotivne materijale i ponude, sve u interesu ispravne komunikacije s našim korisnicima, te u cilju promicanja našeg poslovanja
 
- Kako bi Vam pružili korisničku podršku u cilju ispunjavanja svih ugovora (obaveza)
 
- Za interno istraživanje tržišta, rješavanje problema, otkrivanje i zaštitu od mogućih pogrešaka, za sprječavanje prijevare ili drugih kriminalnih aktivnosti, sve u cilju stvaranja sigurnog okruženja kako bi korisnici platforme mogli nesmetano i sigurno koristiti platformu „ZnamNekog“
 
- Kako bi pomogli korisnicima u rješavanju prigovora ili sporova između njih, sve u cilju poticanja dobrih odnosa između korisnika platforme
 
- Kako bi omogućili provedbu naših „Uvjeta i pravila korištenja“
 
te za sve druge navedene potrebe, ukoliko su one navedene u ovoj „Politici privatnosti“
 
a) Oglašavanje
 
Oglasi su standardni dio korisničkog iskustva na internetu, a platforma „ZnamNekog“ vjeruje da ciljano oglašavanje poboljšava to iskustvo. Platforma može koristiti kolačiće i druge tehnologije i osobne podatke kako bi postavila oglase gdje vjeruje da ih zainteresirane osobe vide. Uz banner oglase, „ZnamNekog“ može oglašavati proizvode, tvrtke i događaje za koje mislimo da bi Vas mogli zanimati putem mail adrese koju dajete. Oglašavanje i marketing provode se u cilju pružanja zanimljivog i relevantnog iskustva, promicanja naših usluga i rasta našeg poslovanja.
 
b) Marketinška istraživanja i analitika
 
Platforma „ZnamNekog“ može analizirati Vaše podatke (uključujući web-navigacijske podatke) na temelju Vaših interesa i može ih koristiti za analizu na način koji ne otkriva ime, adresu e-pošte ili drugi identitet u cilju povećanja tržišta platforme, poboljšanja vjerojatnosti prodaje grupi potencijalnih korisnika, te kako bi se povećala vjerojatnost da je platforma „ZnamNekog“ relevantna za njihove interese.
 
Platforma koristi informacije za prodaju usluga korisnicima koji izražavaju interes za ove usluge, npr. putem ankete ili korisnicima za koje se može pretpostaviti da imaju interes na temelju rezultata analize tržišta. To smatramo neophodnim za pružanje zanimljivog i relevantnog iskustva, te za promicanje naših usluga i rast poslovanja.
 
Google Analytics
 
Platforma „ZnamNekog“ koristi Google Analytics, uslugu web analize. Google Analytics upotrebljava kolačiće kako bi platforma „ZnamNekog“ analizirala kako posjetitelji koriste našu platformu. Informacije koje generira kolačić o Vašoj upotrebi web-mjesta i platforme  (uključujući vašu IP adresu) prenijet će i spremiti Google-ov poslužitelj. Google koristi ove podatke u svrhu vrednovanja Vaše upotrebe web-lokacije, te za sastavljanja izvješća o aktivnostima web sučelja za operatore web mjesta. Možete spriječiti pohranu podataka koji se odnose na vašu upotrebu web-mjesta izrađenu putem kolačića (uključujući vašu IP adresu) od strane Googlea, kao i obradu tih podataka s njihove strane, preuzimanjem i instaliranjem dodatka preglednika koji je dostupan na sljedećem linku: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
 
c) Kontakt brojevi telefona
 
Platforma „ZnamNekog“ može koristiti Vaš kontakt broj kako bi Vas nazvali ili Vam poslali poruke o uslugama/poslovima/zadaćama, u marketinške svrhe (ako ste za to dali dopuštenje), te za administrativne svrhe platforme. Zavisno od operatera, možda ćete biti odgovorni za naknade poziva ili SMS poruka ukoliko je tako određeno s njihove strane. Također Vam možemo slati poruke putem „Push notifikacija“, koje možete isključiti na mobilnom uređaju. Platforma „ZnamNekog“ nije odgovorna za troškove nastale korištenjem podatkovnog prometa.
 

6. DIJELJENJE PRIKUPLJENIH PODATAKA

Dijelimo samo informacije koje prikupimo o Vama na način kako je opisano u ovom dokumentu (Politici privatnosti) ili kako je opisano u trenutku prikupljanja ili dijeljenja podataka.
 
 
a) Tvrtke partneri
 
Možemo koristit usluge drugih tvrtki/partnera (npr. Marketinške agencije) kako bi Vam pružili najbolju uslugu, te unaprijedili svoje poslovanje. Isto tako platforma „ZnamNekog“ može sponzorirati ili prezentirati neki sadržaj, te isto tako neki sadržaj može biti sponzoriran ili prezentiran od strane neke druge tvrtke/partnera. Ako se s platformom „ZnamNekog“ povezujete putem druge tvrtke/partnera ili na neki drugi način sudjelujete u nekom od naših partnerskih programa s takvom tvrtkom/partnerom, možemo razmijeniti informacije o Vašoj upotrebi platforme „ZnamNekog“ s tim partnerom kako bi ponudili integriranu platformu i procijenili kako partnerstvo funkcionira. Isto tako, možemo podijeliti Vaše podatke s našim partnerima kako bismo dobili dodatne informacije o Vama. Također možemo podijeliti svoje podatke s partnerima kako bismo stvorili ponude koje bi mogle biti od Vašeg interesa. Ukoliko sudjelujete u takvim programima, savjetujemo da prvo provjerite Politiku privatnosti tih tvrtki/partnera prije otkrivanja podataka o sebi. Ako ne želite da ti partneri imaju Vaše osobne podatke, možete odabrati da ne sudjelujete.
 
b) Drugi korisnici platforme
 
Platforma „ZnamNekog“ olakšava kontakt između Klijenta i Stručnjaka, te zadržava pravo dijeliti podatke stručnjaka (npr. telefonski broj, mail adresu, poštansku adresu, ime poslovnog subjekta itd.) s Klijentom i obrnuto, ili sa svojim pravnim ili drugim predstavnikom, sve u cilju pružanja kvalitetnije usluge ili mogućeg rješavanja sporova koji proizlaze iz interakcije između dvaju ili više korisnika platforme. Ova razmjena informacija obvezni je dio platforme „ZnamNekog“.
 
c) Zakonske obveze
 
Platforma „ZnamNekog“ može otkriti osobne podatke ili korisnički generirani sadržaj, uključujući podatke o lokaciji ili podatke o komunikaciji, trećoj strani ako to zahtijeva zakon ili sudski nalog. Platforma pridržava pravo otkriti osobne podatke i u nedostatku sudskog naloga ako vjerujemo, po vlastitom nahođenju, da netko nanosi ozljede ili ometa prava korisnika platforme.
 
Naša je dužnost obavijestiti korisnike prije nego što damo svoje podatke kao odgovor na zahtjev za provođenjem zakona osim ako to nije zabranjeno zakonom ili sudskom odlukom, i/ili ako imamo razloga vjerovati da je korisnički račun bio ugrožen na takav način da bi obavijest otišla pogrešnoj osobi, da bi obavijest bila kontraproduktivna ili stvorila rizik za sigurnost, te ako je to hitni zahtjev i prethodna obavijest bila bi nepraktična (u tom slučaju možemo dati obavijest nakon postupka davanja podataka).
 

7. PRAVO NA OGRANIČENJE OBRADE I BRISANJE PRIKUPLJENIH PODATAKA

U svakom trenutku možete podnijeti zahtjev za brisanjem osobnih podataka koji su prikupljeni u okviru korištenja platforme „ZnamNekog“ ili ograničiti svrhu korištenja svojih podataka djelomično ili u cijelosti. Zadržavamo pravo za odbijanjem brisanja i ograničavanja obrade u slučaju da ne možemo potvrditi Vaš identitet kao vlasnika osobnih podataka ili ako postoje druga zakonska ograničenja.
 
Tijekom registracije odlučujete želite li primati newsletter od strane platforme „ZnamNekog“. Tim putem Vas možemo kontaktirati s informacijama o našim uslugama, posebnim ponudama, aktivnostima, promocijama, nagradnim igrama ili slično. Na newsletter se možete pretplatiti i kasnije (putem platforme), a u svakom trenutku možete zatražiti prekid slanja istoga, putem kontakt obrasca na platformi ili slanjem elektroničke pošte na info@znamnekog.hr
 
Brisanje Vaših podataka možete zatražiti u svakom trenutku, pisanim putem na našu adresu, putem kontakt obrasca na platformi ili slanjem elektroničke pošte na info@znamnekog.hr.
 
Po zaprimljenom zahtjevu za brisanje, potvrdit ćemo da smo primili zahtjev i pokrenuli proceduru zatvaranja korisničkog računa i brisanja podataka.
 
Ako imate korisnički račun na platformi „ZnamNekog“, zahtjev za zatvaranje korisničkog računa i brisanje podataka možete pokrenuti kroz platformu u postavkama korisničkog računa.
 
Vaše podatke ćemo čuvati ovisno o svrsi i sukladno mjerodavnim propisima ili legitimnim interesima koji proizlaze ili su vezani uz korištenje platforme „ZnamNekog“ , te po isteku definiranog roka obrisati.
 

8. ZADRŽAVANJE OSOBNIH PODATAKA

Zadržavamo osobne podatke sve dok ste Vi korisnik kako bismo ispunili naše ugovorne obveze i pružili Vam najbolju moguću uslugu. Možemo zadržati i skupne informacije nakon tog vremena za potrebe istraživanja, te kako bi nam pomogli u razvoju i poboljšanju naših usluga. Ne možete se identificirati iz skupnih informacija koje su zadržane ili korištene u te svrhe.
 
Vaša prava
 
U određenim okolnostima imate pravo na:
 
- Dostavu kopija Vaših osobnih podataka koje posjedujemo
 
- Zatražiti ispravak ili brisanje podataka koje posjedujemo
 
- Zatražiti da ograničimo obradu Vaših podataka (npr. dok istražujemo Vašu zabrinutost u slučaju zlouporabe)
 
- Suprotstaviti se daljnjoj obradi Vaših podataka, uključujući pravo da se suprotstavite daljnjem slanju marketinških obavijesti (kao što je navedeno u odjeljku iznad)
 
Tamo gdje se obrada Vaših osobnih podataka temelji na suglasnosti, imate pravo povući taj pristanak bez štete u bilo kojem trenutku. Promjene marketinških postavki možete promijeniti u bilo kojem trenutku kako je opisano u odjeljku iznad
 
Ako vaš zahtjev ili zabrinutost nije riješen na zadovoljavajući način, možete se obratiti nadležnom tijelu za zaštitu podataka (Agencija za zaštitu osobnih podataka). AZOP je nadzorno tijelo i može Vam pružiti dodatne informacije o Vašim pravima i obvezama u vezi s Vašim osobnim podatcima, te se baviti svim pritužbama koje imate o našoj obradi Vaših osobnih podataka.
 

9. ZAŠTITA VAŠIH PODATAKA

Vaš  korisnički račun na platformi „ZnamNekog“ zaštićen je lozinkom tako da samo Vi i ovlašteni djelatnici platforme imate pristup Vašim informacijama o korisničkom računu. Kako bi ostali zaštićeni, nemojte dijeliti Vašu lozinku. Također, ako dijelite računalo, trebate se odjaviti s korisničkog računa i zatvoriti prozor preglednika prije nego što se netko drugi prijavljuje. To će pomoći u zaštiti Vaših podataka unesenih na javnim mjestima (npr. knjižnice, knjižare ili slično) od otkrivanja trećim stranama.
 
Poduzimamo razumne mjere predostrožnosti kako bi osigurali da su Vaši podatci sigurni na svom sustavu. Nažalost, ne možemo jamčiti da je prijenos podataka preko Interneta 100% siguran. Kao rezultat toga, platforma „ZnamNekog“ ne može jamčiti sigurnost bilo kakvih podataka ili informacija koje nam šaljete, te to činite na vlastiti rizik.
 
Platforma „ZnamNekog“ se izričito odriče bilo kakve odgovornosti koja bi mogla nastati ako bilo koji drugi pojedinac dobije podatke ili informacije koje pošaljete na platformu „ZnamNekog“.
 

10. UREĐIVANJE I ISPRAVLJANJE PODATAKA

Osobne podatke možete ažurirati u bilo kojem trenutku prijavom na platformu (u Vaš korisnički račun) i klikom na „Profil“. Tamo možete pregledavati, ažurirati i ispraviti podatke o svom korisničkom računu.
 
Da bismo zaštitili cjelovitost podataka, postoje određeni dijelovi informacija, kao što je npr. Vaša mail adresa, koja se ne može mijenjati.
 
Naše baze podataka automatski ažuriraju sve osobne podatke koje uredite u svom profilu. Informacije koje se prenose putem razgovora, anketa ili na bilo koji takav način način, ostaju u našim bazama podataka i postaju vlasništvo platforme „ZnamNekog“ po predaji.
 

11. OBAVIJESTI O PROMJENAMA I KONTAKT

Ova „Politika privatnosti“ povremeno se pregledava i po potrebi poboljšava. Politika o privatnosti se može (ali ne mora) promijeniti prilikom ažuriranja ili proširenja platforme „ZnamNekog“. Nastojat ćemo Vas obavijestiti o svim promjenama ove politike putem e-pošte. Također, potičemo Vas da povremeno pregledate ovu „Politiku privatnosti“, kako bi bili sigurni da ste upoznati sa svim njezinim odredbama.
 
Ako ne razumijete bilo koju odredbu ovog dokumenta, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca na platformi ili putem e-pošte na info@znamnekog.hr
 
 
REGISTRACIJOM ILI NASTAVKOM KORIŠTENJA PLATFORME „ZnamNekog“ POTVRĐUJETE DA STE UPOZNATI SA SVIM VAŽEĆIM PRAVILIMA I ODREDBAMA „POLITIKE PRIVATNOSTI“,, TE DA PRISTAJETE NA OBRADU PODATAKA U SVE NAVEDENE SVRHE.